Techniek


Inbouw van alle electrische accessoires voor Camper & Caravan

Inbouw van door uzelf aangekochte of door ons geleverde apparatuur is voor ons dagelijks werk!
U moet dan denken aan:
laders, start accu’s, solar panelen, GPS en achteruitrijcamera’s, cruisecontrol, enz.
Maar ook voor het vervangen van een dakluik of lekkage aan uw camper bent u bij ons in goede handen.

Welke accu kan ik het best in mijn camper plaatsen?

Dit horen wij bijna dagelijks. Op die vraag zijn meerdere antwoorden mogelijk afhankelijk van het gebruik. Belangrijke punten zijn:

 

Hoelang sta ik op een plaats zonder stroom?

Wanneer dat nooit langer is dan 2 nachten dan is één accu van 100 Ah voldoende qua capaciteit (zet je er meer in en je gebruikt die extra capaciteit nooit dan gaat de levensduur achteruit).

 

Welke lader is ingebouwd in de camper?
Wat voor soort accu gebruikt kan worden, Lood/zuur, Calcium, AGM, Gel of Lithium ion, is afhankelijk van de lader die in uw camper is ingebouwd.
Een lithium ion- en een gel-accu zijn zeer gevoelig voor juiste lading en ontlading. Vooral bij oudere campers zit een lader ingebouwd die hier niet geschikt voor is.

 

De aankoopkosten van de accu
Bij aanschaf lopen de prijzen sterk uitéén, goedkoopste is Calcium dan Lood/zuur (semitractie), AGM, Gel en het meeste kost lithium ion. Dezelfde volgorde geldt ook voor het aantal cycli dat de accu meegaat.

Wat is belangrijk bij de winterstalling in verband met de accu?

Voor de winterstalling is het verstandig de accu(‘s) eerst een nacht door te laden aan de 230 Volt en vervolgens één accuklem (maakt niet uit welke) los te halen. Blijft er iets aan staan en ga je toch de accu belasten dan wordt de accu “diep-ontladen” en gaat het chemisch proces “om zeep” (geldt voor alle soorten accu’s)!

Waar moet ik op letten bij de banden?

De banden onder uw camper zijn het enige contact met het wegdek. Omdat de meeste campers aan hun maximumgewicht zitten betekend dat voor de banden dat deze zwaarder belast worden dan die van een personenauto. Het is dan ook niet voor niets dat veel verzekeringen adviseren om de banden te vervangen met 5 a 6 jaar. Dit in verband met uitdroging. Op iedere band staat een “DOT” code (productiedatum) met daarin 4 cijfers, de eerste 2 zijn de productie week en de laatste 2 het productie jaar.

80% van de klapbanden worden veroorzaakt door te lage bandenspanning. De juiste bandenspanning staat altijd op de band zelf en kan per fabrikant afwijken.

Wij adviseren de beste (jongste) banden op de achteras te monteren (deze worden het zwaarst belast). Wanneer u banden aanschaft let er dan op dat de banden niet ouder zijn dan maximaal 1 jaar.

 

Lees ook het artikel over banden in het magazine van NKC Klik hier

Waar moet ik aan denken bij aanschaf van Solar panelen?

Aanschaf van Solar/daglichtpanelen is alleen aan te raden als u langer dan 2 dagen vrij van 230 Volt wilt staan.
Kies bij aanschaf liefst voor een groot paneel van 100 tot 150 watt. In de praktijk zal een paneel ca 50 tot 75% leveren van wat de leverancier opgeeft.
Bezuinig niet op een goede laadstroomregelaar. Een goedkope regelaar zal de levensduur van de huishoudaccu niet ten goede komen.
Bij de montage dienen geen schroeven in het dak te worden gedraaid.

Bezoek onze Technoweekenden

Wij houden regelmatig technoweekenden voor leden van NKC en CCN. Hierin geven wij u voorlichting over alle aspecten van de camper en de motor.

 

Na onze CAMPERCHECK weet u dat uw camper weer geheel in orde is.

 

“Dankzij jullie goede zorgen zijn wij nu een prachtige reis aan het maken!”

Zonnepaneel

Air conditioning

Op een technoweekend leer je veel over je camper!

Technoweekend NKC